29 Mart 2024, Cuma - 1:26
bİlgİ

Kola kutusunun yapımı

kola kutusu

Kola Kutusunun Yapımı

 Kola kutusunun yapımında temel işlem prese dayanmaktadır. İsterseniz adım adım kola kutusunun yapımını inceleyelim ;

step1   Kola kutusunun ham maddesi alüminyumdur. Alüminyum olmasının sebebi ucuz ve hafif olmasıdır. Alüminyum rulo tesise geldiğinde rulo açma makinesine bağlanır. Makine ilk şeriti aldıktan sonra press makinesine doğru aktarma yapılır. Alüminyum rulo şerit halinde açılırken bir yandanda yağlama işlemi yapılır. Bunun nedeni kutunun şekillendirilmesi sırasında gerçekleşecek adımlarda akışın sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini salar.

step2  İlk olarak alüminyum şerit dairesel punch yapması için press makinesine gelir. Burada press makinesi dairesel kesim yapar. Dairesel kesim yaptıktan sonra aynı şekilde tekrar press ile dairesel alüminyumun tam ortasında dairenin yarı çapından daha küçük pressle daireye bardak şekli verilmesi sağlanır. Bu iki metal şekillendirme işlemleri yüksek hızlarda gerçekleştirilir ve dakikada 2500 3750 arası bardak yapılır. Bu faaliyetlerden arta kalan hurda (veya iskelet) alüminyum çıkarılır ve geri dönüşüme gönderilir.

step3   Bardak şekline gelen alüminyum teneke bir press işlemine daha tabi tutularak tenekenin uzatılması sağlanır. Böylelikle kola kutusu az da olsa şeklini almış olur.

step10   Burdaki işlemde kutunun üst tarafına kapak konulması için üst tarafı daraltılır. Resimde gösterildiği gibi kuvvet uygulanarak üst taraf daraltılıyor.

step14   Kutuların kapakları, meşrubat şirketlerine ayrı ayrı sevk edilmektedir.

step15   Kapaklar bir sızdırmazlık maddesi ile kaplanmaktadır. Daha sonra, bir makine ile kolay açılan sekme yerine sabitlenebilir. Daha sonra kapak itilerek kapağın bardakla bütünleşmesi sağlanır.

Bu videoda ise kola kutusunun yapımı anlatılmaktadır :

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir